torsdag 1. desember 2011

Oppbygning og fortellemåte

Boken jeg leser er både vanskelig å plassere i noen sjanger, men den er også vanskelig å plassere i en spesifikk fortellermåte. 
Likevel har jeg kommet frem til at denne boken faller inn i en undersjanger av Fantasy – litteratur; nemlig skrekklitteratur. Boken forteller om temaer som mange mennesker vill se på som ”fæle og skumle”. Den handler jo tross alt om ting som bilulykker, angst, selvskading og selvfølgelig levende lik som vandrer hvileløst rundt i gatene. Boka klarer likevel å fremstille mange av disse temaene på en relativt komisk, men samtidig tragisk måte gjennom øynene på de forskjellige hovedpersonene. 

Fortellermåten var også litt vanskelig å sette seg inn i til å begynne med fordi boka er bygget opp av ikke 3, men 4 parallelle historier som på hver sin måte påvirker hverandre. Boka er skrevet i en den mest ubrukte formen av autoral synsvinkel,
Allvitende. Her ser fortelleren alt, og vet alt. Fortelleren er i stand til å fortelle om personenes tanker og følelser og være flere steder på samme tid. Gjennom fortellerens øyne kan vi derfor få vite om personenes tanker og følelser.

Tidspennet i boka er faktisk ganske kort til å være en bok på over 400 sider, handlingen i alle de 4 historiene utvikler seg bare over 4 dager. Dette gjør det og mer mulig for forfatteren å ta med flere detaljerte beskrivelser av hva som skjer i løpet av bare et par minutter. Handlingen foregår i og rundt Stockholm sentrum; som blir beskrevet på en svært dyster måte, store deler av handlingen i boka foregår om natten noe som får både landskapet og personene til pfte å virke svært dystre. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar